-
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris Antlaşması kapsamında ihracat yapan firmalar için Sınırda Karbon Vergisi Mekanizması 2023 – 2025 yılları arası geçiş dönemi olarak kabul edilecektir. 2026 yılından itibaren karbon vergilendirmesi başlayacaktır. Bu yaptırımlar karşısında Avrupa’daki firmalar tedarikçi seçerlerken düşük emisyona sahip mal veya hizmeti tercih edeceklerdir.
Yerelde ise kurumsal olarak ürettikleri “Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi vb.” hesaplama ve doğrulaması yapmak isteyen; bunu da çevre duyarlılığını göstermek isteyen firmalar için önem arz etmektedir.
2023 yılında mevcut sektörlere genişletme çalışması yapılacaktır; şu anda öncelikli sektörler aşağıda sıralanmıştır,
- Çimento
- Demir ve Çelik
- Tarım
- İnşaat Yapı
- Otomotiv
- Elektrik-Elektronik
ISO 14064 Karbon Ayak izi Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi Standardıdır. Kurumsal karbon ayak izi ISO 14064 Standardına uygun olarak hesaplatılır, raporlanır ve doğrulanmasını sağlanır.
Kurumsal Karbon Ayak İzi:
Kurumların yıllık faaliyetlerine göre emisyonlarının ton cinsinden karbondioksit eşdeğerini gösteren kavramdır. Kurumsal Karbon Ayak İzi 3 ana kapsamdan ve 6 kategoriden oluşur;
- Doğrudan Karbon Ayak İzi (Scope-1): Kurumların faaliyetleri ve sahip olduğu araçların kullandığı fosil yakıtların yaratmış olduğu emisyonlar Scope-1 altında değerlendirilir.
- Enerji Dolaylı Karbon Ayak izi (Scope-2): Kurumun tedarik ettiği elektrik, ısı ve su buharından kaynaklanan enerji dolaylı emisyonlardır.
- Diğer Dolaylı Karbon Ayak İzi (Scope-3): Kurumların Scope-2 altında değerlendirilmeyen diğer tüm dolaylı emisyonları Scope-3 altında değerlendirilmektedir.
GVN Danışmanlık ve çözüm ortakları ISO 14064 kapsamında; Ölçüm, Raporlama ile Akredite Doğrulama hizmeti vererek firmanızın ISO 14064 -1: 2018 belgelendirmeleri alımında ve daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya için karbon emisyonlarını azaltılması konusunda çabalarınıza destek olmaktadır.